Kurser Utrustning Tävlingar Riposten
FÖRENINGEN FÖR FÄKTKONSTENS FRÄMJANDE
  Kontakt Start
FFF Akriv
Christian på EM
Christian, som ende FFF:are i det svenska landslaget, gjorde en väl godkänd insats under EM i Torun. Han placerade sig som bäste svensk (48:e) i den inviduella tävlingen och kammade hem ytterligare ett par VC-poäng. Även Benedict fäktade, han fick en vinst i poulen och gick tyvärr inte vidare till nästa runda.
Nu väntar ett välförtjänt sommarlov för våra fäktare.
Lagtävling i Malmö
Under helgens lagtävlingar på NM i Malmö blev det väl inga större succéer. Benedict med sitt irländska lag placerade sig på en 18:e plats av 30 deltagande lag. Det rena FFF-laget med Maximilian, Remy, Per och Carl-Johan lyckades lite bättre och slutande på 16:e plats. Christian kämpade på i sitt mixlag och kom på en 4:e plats. Ganska bra i Ripostens tycke. På damsidan, där åtta lag deltog, blev det nästan medalj. Laget Musketörerna med Julia från FFF, Sonja från DIF och Irma från Karlskrona klarade sig fram till en 4:e plats. Inga större succéer – men med ett antal års erfarenhet från Ystad/Malmö gissar Riposten att det var en ovanligt trevlig helg i Skåne.  
S:t Erikscupen
Pristagarna
S:t Erikscupe är från vänster Vincent med Hugos pris, Ingrid, Fabian, Selma, Runa, och framför alla, Filip
Under den sista deltävlingen i S:t Erikscupen blev det guld till Selma Abu Eid Tjulin och brons till Runa Gordon Achour i klassen Äldre Ungdom. I den totala sammanställningen för säsongen blev det silver till Selma. I klassen Yngre Ungdom placerade sig Ingrid Ekman ”bara” på en 5:e plats men blev totalsegrare i denna säsongs S:t Erikscup med en guldmedalj. För Fabian Prestjan Fogelberg blev det dubbelbrons i klassen juniorer. En medalj under deltävlingen och en i sammanställningen. För Hugo Decroix blev det silver i sammanställningen. I klassen Äldre Ungdom gjorde Filip Schmekel samma sak som Fabian och tog dubbla brons. Riposten gratulerar. Hela resultatlistan finns på förbundets hemsida HÄR.
NM i Malmö
Nu är den individuella tävlingen över för FFF under de Nordiska mästerskapen i Malmö. Vi fick inga medaljer men presterade tre överraskande placeringar. Maximilian togs sig till 16 tablå, Julia tog sig till 8 tablå liksom Christian. I Ripostens tycke fantastiska prestationer på en i stor tävling.  
Ungdoms-SM i Karlskrona
Ungdoms-SM - dag 2 - Guld till FFF
Återigen visade FFF framfötterna på damsidan genom att ta ytterligare en guldmedalj. Denna gång blev det Selma som tog medaljen i klassen äldre ungdom efter att ha slagit ut Natalie Wramner från Gotland med 15-10. Riposten gratulerar till medaljen i Karlskrona under USM. Hela resultatlistan finns på förbundets sida HÄR
Ungdoms-SM - dag 1 - Guld till FFF
Nu har den första guldmedaljen trillat in på USM. Elvira slog ut Sara Link från Lugi i finalen. Samtidigt var Julia nästan på väg till samma plats men åkte ut av Emma Sundberg från DIF med 14-15. Julia slutade på en hedrande 5:e plats. Samma öde möte Ingrid i klassen Yngre Ungdom. Efter att ha blivit rankad 1:a efter poulerna, blev slutresultatet en 5:e plats. Riposten gratulerar.
Slutresultat Juniorcupen Våren 2016
Nu finns resultaten för Juniorcupen på plats. Segrare
blev Elvira på damsidan och Frej på herrsidan.
Hela resultatlistan finns under TÄVLINGAR och KM HÄR
VårCupen 2016
Segrare i Vårcupen 2016 blev Christian Gustavsson! Grattis!
Stort Grattis också till Måns som vann sista deltävlingen mot Erik Bergdal. Hela resultatlistan finns under TÄVLINGAR och KM HÄR
Fler medaljer till FFF
Benedict avstod från SM och åkte istället till Irlands motsvarighet. Resultatet blev en bronsmedalj. Riposten gratulerar. Det hör också till saken att Benedict brukar ta medalj på denna tävling. Bland annat guld 2014.
Läs mer på den Irländska sidan HÄR
Silver till FFF på SM i Kalmar
Under helgens SM-tävlingar i Kalmar med det en silvermedalj till Sophie Haarlem. Starkt jobbat Sophie! På herrsidan blev det en 6:e plats för Maximilian i värja med 84 deltagare och en bronsmedalj till Max i sabel med 22 deltagare.
Riposten gratulerar till resultaten.
Resultat finns på Kalmars hemsida HÄR
Korade SM-Mästare i Stadshuset på YouTube
Svenska
SM-Mästarna i Lag 2015 Sophie Haarlem, Nina Westman, Hillevi Robertsson & Elvira Mårtensson samt Coach Max Körlinge mottogs av Stockholms idrottsborgarråd Emilia Bjuggren i prinsens Galleri i Stockholms stadshus.
Vårens ungdomscup är avgjord
Efter tre väl utförda deltävlingar, en eloge till Hans Schmekel & Johan Wik för dömande, arrangemang och gott humör, så är segrarna korade:
Herrar:
Herman Jibréus
Damer:
Ingrid Ekman
Riposten gratulerar
Malmö Open 2016
I helgen avgjordes Malmö Open, en internationell fäkttävling
med ca 300 deltagande från Sverige, Norge, Danmark, Finland, Tyskland, Frankrike, Polen och Irland. Tävlingen var bra genomförd med många nya ansikten på pisterna. Till och med vädret var bra. Jag vill rekommendera alla att åka till Malmö
Open nästa år för motståndets och träningens skull.
Vi var ca 10 fäktare från FFF i Malmö och alla gjorde mycket bra ifrån sig. Max Körlinge hjälpte till i bakgrunden med tips och uppmuntran till fäktarna. På prispallen denna gång hittade vi Runa Gordon Achour och Filip Schmekel med brons i ÄU. För Filip var det den första mastermedaljen, och den kom i en tävling med konkurrens från så många länder. Stort grattis till medaljörerna! /Hans
Challenge Bernadotte
I helgen blev det medaljer till FFF. Andres plockade hem ett brons i den individuella tävlingen och FFF 3 bestående av de ”välkända” FFF:arna Adam Larsson, Bartosz Piasecki, Jonas Lund och Christian Gustavsson plockade hem ett silver i lagtävlingen.
På juniorsidan blev Maximilian ”bästa junior” som med det tog hem prispengarna på 3000:-. Riposten gratulerar samtliga pristagare.
Överlägsen seger för FFFs lag
FFFs damlag
med Elvira, Julia och Sophie vann JSM-lag efter att i finalen besegra DIF med 38-45.
Det innebär att Elvira tog hem två guldmedaljer under samma helg.
Riposten gratulerar
laget stort!
Elvira på prispallen - igen!
Elvira lyckades återigen visa vem som är bäst i Sverige bland alla juniorer. Efter att ha varit obesegrad i poolen och vunnit en övertygande semi mot Åsa Linde så vann hon JSM-finalen mot Nathalie Wramner med siffrorna 15-12
Elvira tog åter igen en guldmedalj under JSM i Solna. Det är den andra guldmedaljen under de senaste veckorna på stora tävlingar. Elvira slog i semifinalen ut Åsa Linde som har vunnit de tre senaste åren. På herrsidan blev det nästan en medalj till Maximilian som slutade på en 5:e plats. Riposten gratulerar.  
Fillol 2016 – betraktelser från en som är bakom
Så var sista tejpremsan bortriven.
Åkeshovshallen som nyss myllrade av liv och
rörelse står återigen tom och öde.
Läs hela Yvonnes reportage HÄR
Bilder finns på Fillol.se
Challenge Eugène Fillol
Nu är årets upplaga av Challenge Eugène Fillol avklarad. Extra roligt eller rättare sagt JÄTTE ROLIGT var att åter igen tog Elvira hem segern till FFF. På herrsidan var det Norge som åter igen visade sin dominans på Fillol. Segern gick till Barthos Piasecki. Det blir tredje året i rad som segern går till grannlandet. Riposten gratulerar båda vinnarna. Bilder finns på Fillol.se
Elvira till JuniorVM
Elvira är uttagen till JuniorVM i Frankrike i början av April
Riposten önskar lycka till
Landslaget nästa för Elvira & Julia
Elvira och Julia har efter en tuff säsong visat vilka kadetter som är bäst i Sverige. Dom har efter en lång säsong återigen erövrat varsin landslagsplats och har nu chansen att visa vad dom går för i Kadett-EM. Den individuella tävlingen äger rum den 2:a mars i Serbiens näst största stad Novi Sad. Lagtävlingen är den 4:e mars och då tillsammans med Sonja Löfgren från D.I.F & Irma Ekholm från Karlskrona. Grattis önskar Riposten
Kungsbacka Master
Tre av FFF:s medaljörer i Kungsbacka masters: Nicole med ett smått sensationellt silver i äldre ungdom, med Selma och Liv på bronsplatsen. FFF:s guld denna helg tog Alina i kadettklassen, silver tog också Ingrid i yngre ungdom. Starkt jobbat alla!!
Se bilder och lite mer text HÄR
Överlägsen seger i Lag-SM
FFF:s damer tog SM-GULD! Första laget med Elvira, Hillevi, Nina och Sophie fullkomligt slaktade övriga lag och vann finalen mot Linköping med överlägsna 45-25! Även andralaget med Josefin, Malin och Sophie fäktade bra och tog en fin femte plats.
På söndagen fäktade FFF:are hem två silver: FFF tre med Kalle, Lars, Remy och Johan i värja där de i final förlorade mot DIF, samt i sabel där Philip, Albert, Max och Felix tog en andraplats. Med dessa medaljer var FFF bäst klubb på Lag-SM.  
S:t EriksCupen
Lördagens tävlingar i S:t EriksCupen slutade med guld till Hugo, silver till Ingrid, brons till Axel, Filip och Selma. Sedan kom linslusen Vincent med på bilden men glad min.
Guld blev det även till Sam Drougge i klassen Miniorer. (saknas på bilden) Bra kämpat av alla! Riposten gratulerar till medaljerna.
Lagtävling mot Uppsala
I den andra och sista omgången av lagtävlingen i yngre ungdom FFF mot Upsala FF tog vi revansch och hämtade hem vandringspokalen på hemmaplan. Tack till Frej, Philip och andra som dömde och fixade!
Klippt från Carolina Lindfors Pousette på Facebook
Medaljer på ny masterstävling
I år hade värjklasserna i Höganäscup mastersstatus, och en lite men naggande god FFF-trupp åkte dit. Det var en lyckad tävling, då alla kom hem med minst en medalj. Klasserna var, eftersom det är första året som masters, något små, men FFF-arna gjorde väl ifrån sig. Guld tog Ingrid i klassen Yngre ungdom (helt överlägsen, 15-2 i finalen!) och Alina i kadettklassen. Alina lyckades blir dubbelmedaljör med en brons i juniorklassen. Småsystrarna ville inte vara sämre och tog även de varsitt brons i Äldre ungdom.
Info-material "föräldrarträff"
Här kan du ladda ner det info-material som vi gick igenom
under föräldrarträffen.
• Hur man löser licens första gången – se pdf HÄR
• Hur ser utrustningen ut – pdf HÄR
• Hur dömer domaren – pdf HÄR
• Vilka tävlingar finns det och vad ska jag ha med - pdf HÄR
 
Speciella bilder
När man tittar i datorns så hittar man gamla bilder som av någon anledning har blivit bortsorterade. Varför jag missade denna vet jag inte. Titta speciellt på naglarna. Jag tror att det är Niklas som har plåtat.
Tor tog hem KM
I KMs sista deltävling spurtade slutseger-kandidaterna på bra. Grattis till Maximilian, som efter en stabil KM-höst vann sin första deltävling efter omfäktning mot Andrés! Tor kom trea, på samma antal segrar, men med bättre index än Vincent och Måns. Christian kom sexa på med en seger mindre. I totalen innebär detta att Tor blev KM-mästare på 80 poäng , följd av Maximilian och Christian, båda på 79 - Maximilian tar silver p g a en delseger.
Sammanställning av resultaten finns under ”TÄVLINGAR”.
Master i Örebro
Årets andra masterstävling i Örebro blev inte någon större succé för FFF, under lördagen. Betydligt bättre gick det under söndagen med en guldmedalj till Julia Lindgren i klassen Kadetter och en silvermedalj till Ingrid Ekman i klassen Yngre Ungdom. Glädjande var även Nicoles och Ingrids fina direktelimineringsmatcher i Äldre Ungdom. Att kunna höja sig långt över sin poulefäktning när det drar ihop sig till direkteliminering är riktigt bra!!
Riposten gratulerar.
Nästa masters för FFF blir i Kungsbacka 23-24 januari.
Hela resultatlistan finns på tävlingens hemsida HÄR

Övre bilden: Julia med sin tränare Max med guldmedaljen.
Nedre bilden: Ingrid Ekman och Julia Lindgren.

Johanna i OS-kval
Kampen om OS-platserna i damvärja är stenhård.
Det svenska laget, med bland annat Johanna Bergdahl från FFF, stärkte sin position genom helgens sjätteplats i Legnano.
Läs hela artikeln på förbundets sida HÄR
Maximilian landslagsdebuterar
Vid lag-juniorvärldscupen i Bratisslava kommer Maximilian att ingå i det svenska laget. Riposten önskar lycka till!  
Resultat från Genéve
Med nästan 100 deltagare från Europa och USA i Genéves ECC tävling kom Elvira på en 5:e plats efter att ha gått obesegrad genom 2 poolomgångar. Seedad som nr 2 inför direkten så tog hon sig vidare från 64:an med siffrorna 15-2, 15-5, 15-10. I kvartsfinalen tog det stop mot den långa fransyskan Myrna Feliho med siffrorna 15-10. Starkt jobbat!
Klubbmöte FFF-UF
I helgen åkte en grupp Drakfäktare upp till Uppsala för att möte deras unga fäktare i ett klubbmöte. För många var det första tävlingen och det var lite pirrigt, men det hjärliga välkommandet av Uppsalas ledare och fäktare gjorde dagen till ett mycket rolig och stimulerande äventyr. Denna gången vann UF tävlingsmomentet, men väldigt knappt, och FFF laddar för revansch den 14 november när vi hälsar dem välkomna till oss!
Nordiska Mästerskapen
Elvira tog silver i både junior- och kadettklassen under Nordiska Mästerskapen i Litauen. Storartat då NM inkluderar inte bara de nordiska länderna, utan även de baltiska, med många duktiga fäktare. Fantastiskt Elvira!
Kanske låter lite konstigt för ”nykomlingar” med ”Nordiska” när det baltiska länderna ingår – men det är helt rätt. Ska man hårdra det så syftar inte ”Nordiska” på våra traditionella länder utan på Nordiska Fäktunionen där de baltiska länderna ingår.
Uppsala Cup
Under tävlingarna i Uppsala trillade medaljerna in. Mest fantastiskt var nog Elviras guldmedalj i klassen seniorer. Elvira knep också en medalj i klassen juniorer. Bland kadetterna blev det åter ett guld till FFF genom Julia. Brons i samma klass blev det till Sophie tätt följd av Josefine som slutade på en 5:e plats. Runa och Selma tog också brons i klassen äldre ungdom. Samma typ av medalj blev det till Ingrid i klassen yngre ungdom. På herrsidan blev det också medaljer. Lars tog silver och Erik brons i klassen seniorer. Totalt åtta medaljer – Riposten gratulerar.
Elvira Mårtensson på
prispallen med en guldmedalj.
Sophie Engdahl som tog brons.
Julia Lindgren som tog guld.
Ingrid Ekman som tog brons.
FFF:s förtjänstplaketter
FFF:s eminenta domare Erik Schärer och Joakim Lindquist erhöll under St Erikscupen FFF:s förtjänstplakett i silver som ett tecken på klubbens tacksamhet för deras omfattande och trogna domarinsats. Vi är som klubb lyckliga att ha sådana värdefulla medlemmar!
Thibaut är tillbaka
FFF har fått förmånen att få knyta Thibaut Fabre till klubben
som tränare på en 20-procentig deltid under verksamhetsåret 2015-16. Det känns fantastiskt att kunna på detta sätt spetsa vår redan fantastiska tränargrupp med Thibaut, som vi ju känner sedan länge, säger vår sportchef Jeannette Runold.
Nu är det städat och klart
Nu går det att flytta in i torkrum och skåp. DOCK tänk på att det är viktigt för oss alla att det inte stinker i fäktsalen, så häng inte in något smutsigt nu, och tänk på att ta hem med jämna mellanrum och tvätta under terminen.
Diverse som legat på golv etc och flutit runt i fäktsalen ligger på ett bord i hallen. Det som inte omhändertagits när skolorna startar tar klubben hand om. Det ligger bla en väst märkt Gomez och ett antal fäktbyxor utan namn. Alla lindrigt rena....
Utrustning som legat i skåp som vi var tvungna att tömma, ligger i Akvariet, även där gäller att om det inte är omhändertaget till skolstarten så tillfaller det klubben!! Tänk på att förrådet för bagar är till för tomma väskor för aktiva tävlingsfäktare! Vi har ju brist på utrymme!
Universiaden i Gwangju
Nu är fäktningen klar i Universiaden, studentidrottens motsvarighet till OS, för denna gång.
Johan Skierus och Max Körlinge ställde upp i sabel. Båda fick var sin vinst i poulen, men det räckte inte till vidare avancemang. Johan kom på plats 53 och Max 54.
Erik Bergdahl fäktade värjan. Erik gick stabilt genom pouleomgången med tre vinster. Tyvärr blev polacken Bas för svår i 64:an och Erik slutade på 45:e plats.
I lagtävlingen på värja representerades återigen FFF av Erik B. Denna gång som lagkapten. Sverige var rankat 12 av 17 länder och fick möta Italien. Italien fick tidigt en ledning som de höll hela vägen. Erik gjorde dock en hjälteinsats och plockade in 5 poäng av Italiens ledning på 10 p. Men uppgiften att plocka ytterligare 5 poäng under de sista 30 sek blev alltför svårt. Men en stark avslutning av Erik.
Riposten önskar fäktarna välkomna hem igen från Sydkorea.
Nästan medalj till Johanna under EM
Under lagtävlingarna på EM i Montreux blev det nästan medalj till det svenska laget. Först föll Sverige, med bland annat Johanna Bergdahl från FFF, i semifinalen mot Rumänien. Senare på blev det förlust även i bronsmatchen mot Italien. Slutresultatet blev en 4:e plats. Övriga i laget var Kinka Barvestad från Kalmar samt Sanne Gars och Emma Samuelsson, båda från Göteborgs.
Våravslutning
Mängder av glada fäktare och föräldrar samlades i onsdags på klubben för att gemensamt avsluta terminen och njuta av ett enastående kakbord. Glada och nöjda nybörjare fick sin diplom, bevis på att de nu är fäktare, och blåa märken delades ut till de som klarat uppfäktningen. Förutom en pokalshow med en stor del av de pokaler som erövrats av klubbens fäktare vid USM, i Masterssammandraget och i St Erikscups-sammandraget, så uppmärksammades FFF strålande resultat vid USM 2015: elva medaljer, varav sju individuella, med en T-shirt till alla som var med: alla fäktare, tränare, coacher, föräldrar. Så tackades alla våra enastående tränare för sitt hängivna arbete och vi började ett välbehövligt sommarlov!
Malmö International - 2015
Guld i lag och silver ind. till Sophie Silver till Karl individuellt Guld i lag
till Elvira
Brons i lag och guld ind. till Johanna
På herrsidan tog Karl Harmenberg, nyss hemkommen från USA, täten från start under tävlingarna och blev rankad trea efter poulomgångarna. Karl slutade som silvermedaljör. Vilken fantastisk prestation på en så stor tävling!
På damsidan blev det också ett fantastiskt resultat. Sophie Haarlem fick nöja sig med ett silver efter att ha slagits ut av Johanna Bergdahl som fick ta hand om guldmedaljen. Elvira Mårtensson fick nästan medalj och kom på en 5:e plats.
I lagtävlingen blev det tvärt om. Sophie Haarlem och Elvira Mårtensson från FFF tog tillsammans med Åsa Linde från KF99 hem segern i lagtävlingen. Johanna Bergdahl fick nöja sig med brons. Johanna kämpade i ett mixat lag tillsammans med övriga Sverige-eliten.
På herrsidan blev det silver till Christian Gustavsson från FFF som också kämpade i ett mixat lag.
I Sabel blev det brons till Johan de Jong Skierus.
Riposten gratulerar till så många medaljer på en så stor tävling! Hela resultatlistan finns HÄR
Silver i lag till Christian
S:t Erikscupen våren 2015
Sista deltävlingen gav en bunt nya medaljörer. Fabian ÄU, Henric kadett och Ian minior tog alla brons, deras första medaljer denna säsong, vidare tog Hugo kadett Sophie ÄU, Selma YU och Charlie silver och Liv och Runa brons YU. I sammandraget för 2014/15 vann Runa, Sophie och Hugo sina klasser, silver till Selma och Erik, brons till Charlie och Jacob. Riposten gratulerar!
Är du medlem - så är du det tills du säger NEJ
Man behöver inte återanmäla sig till klubben för att
fortsätta till hösten, men vi är tacksamma för ett
meddelande om någon vill sluta!
 
Mailadress?
Vi måste jobba om våra mailadresser.
Så missar vi någon så säg till.
D v s om du vid höstkanten inte fått något mejl från FFF,
hör av dig!
 
FFF i Karlskrona på USM
Bästa värjklubb, igen!!!! USM 2015 När vi åkte från USM i Karlskrona 2013, trodde jag aldrig att jag skulle få uppleva så många FFF-medaljer igen, men det fick jag, jag fick vara med vid USM 2015! Alla vi närvarande fick uppleva ett medaljregn för FFF, sju individuella medaljer, varav två guld, och fyra lagmedaljer blev det till slut. Detta trots att det ofta kändes att marginalerna inte var på vår sida för många av våra fäktare. För att förstå hur fantastiskt detta är så bör man betänka att för fem-sex år sedan tog vi kanske en-två medaljer i värja, om ens det!
Läs hela Jeannettes reportage HÄR som pdf
Juniorcupen
Nu är vårens Juniorcup avgjord. Segrare denna termin blev Alina på damsidan och på herrsidan blev det Hugo som tog hem segern. Riposten gratulerar
Hela resultatlistan kommer under
"Tävlingar" och "KM"
  Alina
Hugo
Ungdomscupen
Kasper Ulmanen vann Ungdomscup och blev totalsegrare i årets upplaga. Bästa dam blev Ingrid Ekman som slutade på en hedrande 6:e plats. Riposten gratulerar
Hela resultatlistan kommer under
"Tävlingar" och "KM"
  Kasper Ulmanen
Ingrid Ekman
Max och Johan fäktar på bio – nästan
Nu är det inte bara Olivia som har stått framför kameran i en musikvideo. Max och Johan är nu med i en ny film med mycket fäktning. Som Riposten-reporter tycker jag väl att musiken inte riktigt är i min still. Inte heller sångarens extra utrustning. Men det kanske beror på att reporterns ”sista-förbruknings-datum” är på väg att gå ut.
Master i Jönköping
Vilka brukar stå överst på prispallen under en Matertävling?
Man behöver inte grubbla för länge på det svaret.
Under lördagen blev det guld till Julia Lindgren i klassen kadetter. Guld till Selma Tjulin i klassen Yngre Ungdom, silver till Liv Drougge och brons till Nicole Meurlinger i samma klass.

Under söndagen fortsatte medaljerna trilla in. Det vill säga att FFF hade en total dominans i Jönköping! Av fyra klasser på söndagen vann FFF:are tre. Maximilian och Julia juniorklasserna och Sophie äldre ungdom. Till det silver till Josephine i äldre ungdom. Det betyder att av åtta klasser vann FFF fem, ett helt suveränt resultat. Påpekas bör att Julia med dagens vinst blev dubbelvinnare. Juniormasters avslutades också, och Maximilian vann detta år serien.
SM 2015
Under lördagens SM-tävlingar i Uppsala trillade medaljerna in. Johan Skierus tog brons i sabel. Jeannette Runold tog också brons i värja för veteraner. Birgit Eiermann tog nästan samma medalj i florett men slutade på en 6:e plats. I klassen värja herrar tog sig Erik Bergdahl till en 6:e plats, tätt följd av Andres Gomez på en 8:e plats. Under söndagens tävlingar i värja tog sig både Sophie Haarlem och Elvira Mårtensson till 8-tablå och slutade på en 7:e och en 8:e plats. Riposten gratulerar till placeringarna.
Hela resultatlistan finns på tävlingens hemsida HÄR
Malmö Open
Åter igen visar FFF framfötterna i en större tävling. Under tävlingarna i Malmö i klassen äldre ungdom damer blev det silver till Sophie och brons till Josefin. I kadettklassen herrar placerade sig Jacob på en femteplats. I klassen kadetter damer blev det ”favorit i repris”: Åter igen silver till Sophie och ett brons till Josefin. Ulrik placerade sig på en 8:e plats.
Riposten gratulerar till dessa fantastiska placeringar.
Hela resultatlistan finns på tävlingens hemsida HÄR
Elvira fäktar på youtube - och lite mer!
Om du inte vill titta på hela filmen - starta vid 1.26
https://www.youtube.com/watch?v=gX5jz1Qhvuw&feature=youtu.be
Eller HÄR
Paul Sievert - utmärkt!
I samband med finalpasset på Fillol så hedrades Paul Sievert av FFF för sina stora och helt avgörande insatser i samband med utformandet och genomförandet av tävlingen genom de tio åren. Han tilldelades föreningens högsta utmärkelse som kan utdelas till en som ej har fäktat i föreningen, guldplaketten.
Kadett-VM - Elvira tog steget till världseliten!
Efter att på söndagen vunnit Fillol, och då klivit in bland de svenska seniorerna, så slog Elvira till i Tashkent och visade att hon också hör hemma bland kadettvärldseliten. Med en femte plats, efter att ha varit förstarankad efter poulen, så visade Elvira alla vilken suverän fäktare hon är. På sin väg till kvarten slog hon två japanskor och en israeliska övertygande. Riposten kan inte annat än gratulera och buga!!!
The aftermath of Challenge Fillol 15
Så sitter man då igen i sin vardagsrumssoffa vid middagstid en söndagskväll och konstaterar nöjt att nu är årets Fillol-tävling över. ”Åh, vad bra allt gick! Vilken bra tävling som vi på FFF fick till. Å jösses vad trött jag är”.
Läs hela Yvonnes reportage HÄR som pdf
Challenge Eugéne Fillol 2015
Så har det varit en intensiv helg i Åkeshov med FFF:s egen tävling Challenge Eugéne Fillol. Det var ett år med rekordmånga startande, men ändå som vanligt med Paul Sivert vid rodret bland datorerna, fint flyt båda dagarna. Och från FFF:s sida kan vi glädja oss åt ett stort genombrott, Elvira vann damklassen på ett helt suveränt och kontrollerat sätt.
I finalen slog hon Sofie Larsson från Uppsala och i semi slog hon ut Sophie Haarlem. Under finalen ledde Elvira länge men då Sofie knappade in på slutet blev det ruskigt spännande. Brons gick till FFF:s Sophie och Emilie Mumm från DIF. Vendela, som tävlingsdebuterade efter närmare två år, tog en femteplats, så FFF var väl representerat i kvartsfinalerna.
I herrtävlingen var Norge som vanligt väl representerat, men i år lyckades Robin Kase från DIF att gå till final, där han förlorade mot förra årets vinnare Fredrik Backer från Norge. Både bronsmedaljörerna var från Norge, Jonas Lund och Bartosz Piasecki. Bästa FFF:are blev Erik med en femteplats, efter mycket fin fäktning! Ett utropstecken med FFF-klang var Remy, Thierrys son, som lyckades ta sig fram till en åttonde plats i detta tuffa startfält. Remy tävlar dock för KF99.  
Epee 2.5
Nu finns den nya upplagan av succéboken Epee 2.0 som in sin andra upplaga som kallas Epee 2.5. Den är ordentligt expanderad med en 4-5 nyskrivna kapitel som baseras på den omfattande diskussion som uppkom runt den första upplagan. Tre Olympiska mästare som också vunnit guld på världsmästerskap har läst den första upplagan och sedan skrivit var sitt kapitel i den nya upplagan.
Boken kan köpas på amazon.co.uk HÄR, adlibris.com HÄR och bokus.com HÄR
S:t Erickcupen deltävling 4
Återigen visar vi vilka som dominerar S:t Erickcupen i värja.
I klassen Äldre Ungdom Värja Damer hade vi bara två deltagare – så det blev ”bara” guld till Julia Laroussi och silver till Sophie Engdahl.
I klassen Yngre Ungdom Värja Damer stod vi också överst på prispallen. Guld till Runa Gordon Achour, silver till Salma Gordon Achour och Nicole Meurlinger med brons.
I klassen Kadetter Värja Herrar blev det ytterligare ett guld till FFF genom Jacob Runold.
I klassen Äldre Ungdom Värja Herrar blev det åter igen fullt på prispallen med FFF-are. Guld till Erik Strålin och brons till Frej Åkerström. Hela resultatlistan finns HÄR som extern länk. Riposten gratulerar alla medaljörer.
Olivia fäktar för musiken!
Är det någon som har provat att fäkta bland lösa stenar?
Olivia har testat i en ny musikvideo.
Titta och se hur svårt det är. HÄR på YouTube.


Äntligen en ny FFF-jacka!
Så här ser den nya jackan ut! Det är lite snabba ryck nu så att vi har den till USM i maj. Kostnaden kommer att vara vid beställning nu (senast den 21 mars) 480 kronor. Jackan är en Adidas-jacka (obs inga byxor) i god kvalitet och den finns både i ungdomsstorlekarna 116-176 , damstorlekar 32-44 och herrstorlekar från XS till XXL, så för en gångs skull kan alla få en jacka som sitter riktigt bra. Från och med måndag den 16 mars och till fredagen den 20 mars kommer det att finnas en uppsättning provjackor på klubben så att man kan prova ut sin rätta storlek. Klubben kommer att köpa en del jackor till senare försäljning i de mest efterfrågade storlekarna som kommer att säljas från Boutiquen, men då till priset 540 kr. Beställning görs på en lista nere på klubben, eller på mejl till mig, senast den 21 mars! Jag besvarar även alla ev frågor! Häng med och visa att du är FFF-are! Jeannette jeannette@runold.se HÄR
FFF:s största SM-vinnare!
Det finns några i FFF:s historia som står ut lite extra. I lördags firades några av dem. FFF:s största SM-vinnare efter Kerstin Palm är Lovisa Schåltz, med 17 SM-tecken, allt från individuellt JSM i florett 1973 till det individuella florett-SM:et 2003. Efter Lovisa kommer Hans Granfelt som var verksam under 1920-30-talen med 14 SM-guld, därefter Greger Forslöw och Johan Harmenberg, båda med tolv SM-tecken. På bild också Jeannette Runold med åtta SM-tecken. I bifogad fil finns HÄR statistik på alla FFF:s SM-vinnare genom tiderna. Snart har vi 400 SM-titlar! Föredrar du en mer utförlig fil – HÄR. Den är mest till för alla riktiga kalenderbitare.
Lokalpressen träffar Elvira
Elvira håller just nu på och packar för kadett-EM i Maribor, då passade lokalpressen på att träffa henne. Läs mer HÄR
Guld till Sverige i Barcelona under VC
Det svenska laget vann världscupstävlingen i Barcelona. I det svenska laget fäktade Johanna Bergdahl från FFF tillsammans med Kinka Barvestad, Sanne Gars och Emma Samuelsson. En helt fantastisk prestation. Ett bättre resultat får man försöka leta efter i historieböckerna och troligen inte hitta.
Riposten gratulerar med det varmaste!
S:t EriksCupen Deltävling 3
Nu är den tredje deltävlingen i S:t EriksCupen avklarad. Ett flertal medaljer togs hem av FFFs fäktare. Riposten gratulerar.
 
Sophie Engdahl vann guld i finalen mot Nathalie Thored med 15-14. Klass ÄU. Runa vann guld, Selma tog silver och Liv tog brons i klassen YU värja. Erik Strålin tog brons
i klassen Äldre Ungsom
herrar värja.
Charlie Pousette, som tog brons i klassen minior, visar sitt diplom.
Jacob Runold guld och Hugo Decroix tog silver i klassen kadett.
Kungsbacka på YouTube
Om någon missade att vara i Kungsbacka - så finns nu tävlingen på YouTube HÄR.
 
FFF-dominans i Kungsbacka
FFFs damer dominerade hela mastertävlingen i Kungsbacka.
I klassen Yngre Ungdom Damer lyckades en fäktare från Karlskrona smita in på prispallen på en tredjeplats.
Övriga medaljer gick naturligtvis till FFF!
I klassen Äldre Ungdom Damer kom en fäktare med från Ljungby på pallen.
Övriga medaljer gick naturligtvis till FFF!
I klassen Kadetter Damer blev det lite svårare.
Två ”utomstående” tog medalj.
Övriga medaljer gick naturligtvis till FFF!
Vilken fantastisk tävling för FFFs damer.
Riposten gratulerar stort!

Selma Tjulin 1 Guldmedalj
Runa Gordon Achour 1 Silvermedalj
Salma Gordon Achour 1 Bronsmedalj
Sophie Engdahl 2 Guldmedalj
Josefine Bergström 1 Bronsmedalj
Julia Laroussi 1 Bronsmedalj
Alina Gordon Achour 1 Bronsmedalj och Roger Skårbratts Fair play-pris. Hon hade hjälpt en motståndare att samla sig igen och fortsätta tävlingen.

Hela resultatlistan HÄR

Fair play-pris till Alina.

Att fäkta – utan att se?
Föreningen LatiCe och Syd i Fokus tränar fäktning på FFF.
Verksamheten är lite udda då fäktarna inte kan se.
Några av fäktarna är helt blinda medan andra har synnedsättning, så för att det ska vara rättvist har samtliga fäktare en ögonbindel.
Läs LatiCe pressmeddelande som just har gått ut HÄR som pdf
Regler för "gästfäktare"
Vi inom Stockholms fäktklubbar uppskattar att alla fäktare har möjlighet att mötas även på träning hos varandra.
För att detta ska fungera bra både för fäktare och värdklubb har vi gemensamt tagit fram lite regler för ”gästfäktning”.
Reglerna bygger på att visa respekt för varandra och ta hänsyn till de regler som gäller på den klubb man besöker.
Läs hela ”regelverket” HÄR som pdf.
Johanna i topp på SAF-pokalen!
Helgens tävlingar i Åkeshovshallen slutade med en bronsmedalj till Johanna Bergdahl. En fantastisk prestation på en så stor internationell tävling. I den avgörande semifinalen fick hon möta Embrich från Estland. Segrade gjorde Emma Samuelsson från Göteborg. Det vill säga Joannas lagkamrat i landslaget.

På herrsidan gick det inte riktigt lika bra för FFF. Tor Forsse som har vunnit tävlingen tre gånger slutade på en 16:e plats. Bästa FFF-are blev Christian Gustavsson som kom på en 14:e plats. På plats 18 kom Eriks Bergdahl. Även det en bra prestation på en så stor internationell tävling. Segrade gjorde Nikolai Novosjolov även han från Estland.
Riposten gratulerar framför allt Johanna – men naturligtvis även herrarnas bra placeringar bland över 80 toppfäktare från hela världen. Hela resultatlistan finns på tävlingens hemsida. HÄR
 
FFF:are i landslaget!
Nu har uttagningen till kadett-EM och junor-EM i Maribor i Kroatien under sportlovet publicerats. Uttagna i kadettlandslaget är Elvira och Julia, och i juniorlandslaget Måns.
Riposten önskar lyckat till och håller tummarna.

Placering fäktmärken
Vi har fått ett flertal frågor om hur fäktmärkena ska placeras på jackan. Så ska det se ut. Fäktmärkena placeras på fäktjackan på den icke vapenförande armen, dvs vänster om man är högerhänt. Klubbmärket säljs på klubben.

Lite nytt utseende på vår hemsida  Nu har vi röjt bland alla gamla filer och skräp som har funnits på serven. Vi passade också på att sortera om lite bland sidorna. Vår förhoppning är att sidan nu ska vara lite mer överskådlig.  
DN:s 150-i-topp-lista
DN listar de främsta idrottarna i Sverige genom tiderna. En jury bestående av tidigare och nuvarande sportchefer på DN har tagit fram listan. Just nu är man framme vid plats 72 med Johan Harmenberg. Det innebär att Johan är ”bättre” än t ex Kenny Bräck, Roland "Rolle" Stoltz och Arne Borg. Mycket längre ned på listan kommer nästa fäktare i form av Rolf Edling som ligger 115 plats. Det betyder att FFF är bäst – som vanligt!
Medlemsinfo
Av säkerhetsskäl vill vi att samtliga medlemmar skriver ut och fyller i samtliga fält i denna blankett. Lämna sedan blanketten till din tränare - omgående.
VARFÖR? Om något akut skulle inträffa på klubben och tränaren eller någon annan snabbt vill komma i kontakt med anhörig eller liknande. Länk till blankett HÄR Styrelsen 2014-09-17
En av Stockholms fäktprofiler har nu lämnat oss
Steven Slaven har avlidit i en hjärtinfarkt 60 år gammal.
Den första gången jag träffade Steven var på Ängbys Fäktklubb, för över 20 år sedan. Han hade då i mitt tycke en annan inställ-
ning till fäktning än vad jag hade. ”Det gäller inte att vinna – det gäller att fäkta snyggt”. Jag tror att hans idé byggde på att fäktar man snyggt kan man också vinna! Fäktarna skulle nästan på ett ballerina-sätt trippa sig fram på pisten. Smyga på motståndaren.
Under det nästkommande 20 åren träffade jag Steven på en rad platser, på FFF som tränare, på tävlingar som coach och på träningsläger som instruktör, och slående var alltid hans brinnande engagemang. För Steven som tränare var alltid den enskilde ungdomen i fokus, och hans eller hennes individuella förutsättningar och möjligheter. Det fanns inte en elev som han inte helhjärtat gick in för att stödja och utveckla. Under 20 år med fäktningens många profiler så är Steven en personlighet som jag kommer att sakna. Jan-Ola / Riposten
140 bullar försvann i ett nafs!
JULAVSLUTNING Som vanligt var stämningen hög på fäktsalen när det var terminsavslutning. De över 140 bullarna försvann i ett nafs, och det fanns de som ansåg vi var uppemot 120 personer i alla åldrar närvarande. Tack vare en hjälpsam förälder så fanns det i år en högtalare så, för en gångs skull, så kunde alla höra och hylla, årets ungdomscupsvinnare Ingrid och Fabian. Vinnarna i juniorcupen, Hugo och Elvira, möttes också i en fäktmatch som Hugo vann knappt 5-4. Fyllda av bullar och samvaro önskade vi varandra och alla tränare en god jul och återseende på det nya fäktåret.
Ungdomscuppen
Nu är Ungdomscupen avslutad får i år. Segrare blev
Fabian Prostjan Fogelberg med 62 poäng, tät följd av
Filip Schmekel med 60 poäng. Ingrid Ekman med 32 poäng blev bästa dam. Riposten gratulerar till placeringarna.
Hela resultatlistan finns också under TÄVLINGAR och KM
En genomförkyld Elvira klarar nästan allt
En genomförkyld Elvira klarade sig ända upp i topp bland värdens bästa kadetter i Köpenhamn. En ”normal” Elvira utan förkylning kanske hade klarast sig ännu bättre. Riposten gratulerar till Elviras 11:a plats i denna stora turnering. Elvira förlorade knappt mot förstaseedade italienskan Bozza.
Trophée des Pères
Vinnare, i denna sista omgång för terminen blev Mathias Elmfeldt ÄFK. På andra plats kom Jan Rudzki. Staffan Hanson och Torbjörn Geijer fick dela på tredjeplatsen. Tävlingen var också den sista för säsongen vilket innebar att det var dags att sammanfatta de tre deltävlingarna. Jan Rudzki segrade med 69 poäng tätt följd av Torbjörn Geijer med 63 poäng.
Hela resultatlistan finns på tävlingens hemsida HÄR.
Kvällen avslutades som vanligt med ”mat&tjat” i form av julfirande i akvariet.
SM i lag i Eriksdalshallen
Nu är damernas insatts under Lag-SM avklarad.
Resultatet blev en andraplats till FFFs förstalag och en sjätteplats till vårt andra lag. Lagen bestod av Alina Gordon Achour, Elvira Mårtensson och Sophie Haarlem i första laget och av Ebba Nicklasdotter, Jenny Hedberg och Frida Eriksson Wiita i lag nummer två. Riposten gratulerar till en stark insatts.
Lag1: Alina, Elvira och Sophie.
Lika bra gick det inte för våra tre herr-lag. De höll ställningarna fram till tablå 8. Sedan var det kört. Men vi kan väl inte alltid vinna. Några andra lag kanske ska få chansen någon gång. Rent statistiskt så är vi fortfarande bäst med över 100 SM-medaljer.
Resultaten finns HÄR

Lag2: Ebba, Jenny och Frida
Karl fäktar på New York Athletic Club
FFF-aren Karl Harmenberg har detta läsår flyttat till USA och pluggar på en doktorandkurs vid New York University. Utöver studierna blir det fäktning på New York Athletic Club (NYAC).
Läs hela reportaget HÄR
Helgens tävlingar 22-23 november
Denna helg var det tävlingar i Stockholm, Oslo och på ett flertal andra platser runt om i Europa där FFF-are var deltagare. I Stockholm hade vi både S:t EriksCupen och DM i lag. I Bratislava var Måns Andersson tillsammans med Maximilian Fagel. Och på kadetttävling i Frankrike var Elvira Mårtensson. Se nedan!  
Satelliten-Turnier Oslo Cup
Starkast denna helg på medaljfronten bör nog vara Johanna Bergdals guld på Oslo Cup. Riposten gratulerar.
Inte lika bra gick det för våra herrar – men nästan. Lars Lindblad, Christan Gustavsson tillsammans med Erik Bergdhal placerade sig straxt innan toppen och slutade på 5:e plats respektive en 6:e plats och 7:e plats. Riposten gratulationer även här.
S:t EriksCupen Deltävling 2
I denna andra deltävling tog vi hem åtta medaljer var av fyra guld. Starkt jobbat och Riposten gratulerar. Extra spännande blev det i klassen damer yngre ungdom där prispallen fylldes med enbart FFF-are. Guld till Salma Gordon Achour, silver till Selma Tjulin och brons till Runa Gordon Achour!
Hela resultatlistan finns HÄR
Charlie Pousette
tog brons

Guld till
Hugo Decroix
Andre Solehav
tog brons
Sophie Engdahl
tog guld
Storslam för FFF
i värja damer YU
Erik Strålin
tog guld
Coupe du Monde junior Bratislava 2014
På JVC Bratislava där Måns och Maximilian fäktade kom Måns till 16-tablå bland 250 startade, vilket gör prestationen bland de bästa i år. Riposten gratulationer.
Cadet Circuit Grenoble
I Frankrike kämpade Elvira Mårtenson och visade ett starkt motstånd. Resultat – en 27:e plats bland 189 deltagare - vilken fantastisk. Riposten gratulationer.
Stockholmsmästerskapen
I Stockholm var det lagtävlingar. 11 lag gjorde upp om vilket lag som är bäst i Stockholm. Bästa FFF-lag blev lag 3 som placerade sig på en 5 plats. Med i laget var Hugo Decroix, Nils Hasselmark och Felix Waern.
 
Klubbmästerskap 2014 - Seniorer
Klubbmästare 2014 blev Lars Lindblad. Stort Grattis till Lars efter en stabil höst med idel topplatser. Silver och brons på gick till undertecknad respektive Tor Forsse. Sista deltävlingen vanns av Joar i suverän stil med 14 segrar. På plats 2 – 7 var det jämnt värre med 6 fäktare på 11 respektive 10 segrar. Hela listan finns under TÄVLINGAR och KM. Janne Tivenius 2014-11-20
Uppsala Cup 2014
Uppsala masters i helgen lockade många startande, bland annat var det många tillresta norrmän. FFF:s medaljskörd blev ett guld, ett silver och tre brons, där väl Josephines guld i klassen äldre ungdom och Sophies brons i kadett är de som lyser lite extra. Elvira var under lördagen i Helsingfors och fäktade sin första JVC, med det utmärkta resultatet, vidare från poulen och andra bästa svenska, när hon sedan på söndagen landade i Uppsala och där tog ett silver i juniorklassen, måste man ju säga att helgresultatet var imponerande. Bonsmedaljer tog också Måns i juniorklassen och Selma i yngre ungdom!
 
Josefine segrare
i äldre ungdom
Elvira silver
i junior
Måns kämpar mot Linus Islas Flygare  
Nu packar Max väskan
Max Körlinge har via Fäktförbundet blivit uttagen till att få gå en avancerad tränarkurs i Tyskland. Kursen betalas av FIE som med mycket kort varsel meddelande sist beslut.
Läs mer på förbundets sida HÄR
Nu är höstens schema klart  Inför denna höst så har vi arbetat om hela vårt arbetssätt i ungdomsgrupperna, och med det följer en del omstuvningar för samtliga grupper. Hoppas dock inte det ska förorsaka några problem. Se schemat HÄR.  Länk finns också län
Helgens tävlingar 25-26 oktober
I Ungern under veterantävlingen Weltmeisterschaft der Veteranen togs sig Janne Tivenius till 16 tablå och det får nog betraktas som en av helgens bättre resultat. Janne slutade på en 12:e plats bland 83 deltagare.
Till Schweiz åkte Christian Gustavsson och deltog i Tissot Grand Prix. Resultatet blev en 171:a plats bland över 200 deltagare.
Lite bättre blev det i Italien. Sophie Haarlem kom till en 87:e plats och Johanna Bergdahl slutade på en 57:e plats av 200 deltagare. Placeringen gjorde Johanna till bästa svensk under VärldsCups-tävlingen Trophée Carroccio i Legnano.
Riposten 2014-10-26
Silver och brons till FFF i Finland
11 st FFF-are åkte till FIE-SA Kupittaa tournament i Finland
denna helg och kom hem med två medaljer. Ett silver till Sophie Haarlem och ett brons till Joar Sundman.
Det är starkt presterat under en sattelit-tävling.
Riposten gratulerar båda medaljörerna.
Historiskt sett har vi alltid presentar bra resultat under denna tävling och denna helg visade vi ytterligare en gång att vi klarar den hårda konkurrensen under en sattelit-tävling.
Hela resultatlistan med många bra FFF-resultat finns HÄR på tävlingens hemsida. Riposten 2014-10-19
Juniormästerskapen i Örebro
Lördagens tävlingar i Örebro under JSM ledde fram till kvartsfinal för sex av våra fäktare. På herrsidan kom Måns, Maximilian och Jacob fram till kvarten och på damsidan klarade Julia, Elvira och Malin samma fantastiska prestation. Till semifinal togs sig dock bara Måns. Hans slutresultat blev en silvermedalj. Riposten gratulerar till placeringarna och speciellt till Måns silver.
Måns på prispallen
Elvira möter
Mumm i kvartfinal
Måns och
Erik Nilsson i semi
Jacob får beröm
efter vinst
Elvira och Julia värmer
Söndagens lagtävling resulterade i silver till FFFs damlag. Herrarna tog sig nästan ända fram men blev stoppade av DIF. Både för herrarna och damerna saknades den sista stöten för att ta sig vidare. 1 STÖT AV 45! Så resultatet för herrarna blev en 4:e plats. Även denna helg är det speciellt roligt att vara FFF-are.
Riposten gratulerar till söndagens fantastiska fäktning.
Tävlingsresultaten går att följa HÄR Riposten 2014-10-12
Samtliga bilder kommer från Facebook
– men inte den roligaste och översta. Den har Nickas tagit.

Ripostens representant i Örebro – kan mycket mer om tä vlingen
Läs HÄR som pdf
Stockholm Cup
Denna helg bör väl gå till historien. Helgen började med att FFF hade en total dominans på damsidan för värja i juniorklassen, guld till Elvira, silver till Alina och brons till Ebba. Till det kom Maximilians guld i samma klass. Dominansen fortsatte under söndagen i klassen yngre ungdom med guld till Selma, silver till Runa och brons Salma. På kadett-sidan tog Hugo ett guld, Malin silver och Alina tillsammans med Elvira brons.
Redan under lördagen trillade medaljerna. Huga på prispallen
Under lördagens tävlingar tog Sophie Engdahl hem en guldmedalj i klassen Äldre Ungdom. Brons i samma klass gick Julia Laroussi. På herrsidan blev det brons till Erik Strålin.
Medaljregnet fortsatte med brons till Christian Gustafsson och Birgit Eiermann. Denna gång i klassen florett för seniorer.
Hela resultatlistan ”kommer” att finnas HÄR.
Ibland är det extra kul att vara FFF-are!


Malin, Alina och Elvira med medaljer
Guld till Sophie och brons till Julia Christian på prispallen Brons Erik Strålin Elvira, Alina och Ebba med medaljer
Succé för FFF på Nordiska Mästerskapen
Elvira Mårtensson kämpade sig fram till en silvermedalj
i klassen Kadetter på Nordsika Mästerskapen i Tallin.
Riposten gratulerar till medaljen.
Riposten gratulerar också till lagmedaljerna. Sveriges damlag i värja tog hem guldmedaljen och herrarna tog silver.
Hela resultatlistan finns HÄR
FFF på JVC i Luxemburg
Idrottshallen i Luxemburg där juniorvärldscupen i värja avgjordes den 20 september var helt fantastisk. På utsidan såg den ut lite som operahuset i Sidney och på insidan en vacker konstruktion i trä. Dessutom var tävlingen oerhört välorganiserad och informationsflödet ett föredöme. Ett mycket bra val som uttagningstävling för de svenska juniorerna.

De stora fäktningsländerna var väl representerade med sina bästa fäktare. Från FFF var Måns Andersson och Maximilian Fagell båda uttagna av landslagsledningen tillsammans med nio andra duktiga svenska fäktare för att representera Sverige i denna tävling. De två drogs dessvärre med besvärliga förkylningar – Måns med en segdragen historia sedan tre veckor och Maximilian med en helt färsk febrig sak – så konditionen var inte på topp. De båda lyckades dock vinna tre av sex matcher i poulen och tog sig därmed vidare till direktelimineringen.
Men för båda tog det stopp i 128-tablån mot mycket duktiga fäktare från Rumänien respektive Schweiz. Det innebar ändå att de fick tio poäng var i det nationella uttagningssystemet för juniorer och placerade sig bättre än majoriteten av svenskarna.
Yvonne Fagell 2014-09-24
FFF har fått en ny vaktis - nu med bild
Vi välkomnar Jan-Åke Ljung, som har en gammal
fäktbakgrund i Nyköpings fäktklubb, till oss.
Vi hoppas att Jan-Åke ska trivas med oss på FFF.
Mullsjölägret 2014
När nu hösten närmar sig med stormsteg så kan vi tänka tillbaka på vårt härliga ungdomsläger i Mullsjö och njuta av atmosfären på alla bilderna. Var lugn det blir ett läger nästa år också, den 7 till 11 augusti! Jeannette 2014-09-17
Johan 60 år!
Vår främsta fäktare genom tiderna fyller 60 år idag.
Riposten gratulerar!
Johan Harmenberg är fortfarande en aktiv fäktare på klubben och har vunnit både OS och VM samt en massa andra medaljer. Det gör Johan till inte bara klubbens främsta fäktare – utan till en av Sveriges absolut främsta. Riposten 2014-09-08
FFF på läger i Ungern
I augusti var vi ett gäng FFF-fäktare som deltog i ett fäktläger i Ungern. Elvira Mårtensson, Malin Andersson, Erik Toscano samt undertecknad reste tillsammans med Max Körlinge till Wien där Julia Lindgren mötte upp. Sen bar det iväg på tåget mot Budapest. Några dagar senare anlände även Sophie Haarlem.
Läs hela reportaget HÄR som pdf. Maximilian Fagell 2014-09-01
Nu är höstens schema klart  Inför denna höst så har vi arbetat om hela vårt arbetssätt i ungdomsgrupperna, och med det följer en del omstuvningar för samtliga grupper. Hoppas dock inte det ska förorsaka några problem. Se schemat HÄR.  Länk finns också län
Tränarnytt
FFF omorganiserar nu ungdomsträningen och börjar med åldersanpassad ungdomsträning. I samband med det har vi
för verksamhetsåret 2014-15 anställt Max Körlinge som
tränare på deltid (60%). Många av er känner redan Max och
vi i FFF:s styrelse är glada över att kunna förstärka
tränarstaben på det här sättet.
Nu är höstens schema klart  Inför denna höst så har vi arbetat om hela vårt arbetssätt i ungdomsgrupperna, och med det följer en del omstuvningar för samtliga grupper. Hoppas dock inte det ska förorsaka några problem. Se schemat HÄR.  Länk finns också län
Max är en viktigt länk i utvecklandet av vår ungdomsträning. Max vidareutbildade sig inom tränarområdet i somras genom att gå Steg II och genom att delta på en tränarutbildning i Ungern. Han är inte bara en duktig och omtyckt tränare, utan också en framgångsrik fäktare. Max är full av entusiasm för att intensifiera sitt jobb för FFF:s ungdomar och Fäktkonsten.  
S:t Erikscupen våren 2014
I den sista deltävlingen blev det återigen ett medaljregn över FFF. Jacob Runold tog en guldmedalj i klassen Kadetter tät följ av Hintze Henric som tog silver. I damklassen blev det brons till Caroline Holmgren. I klassen Äldre Ungdom tog Teodor Silfverhjelm silver, Josefine Bergström brons och Erik Strålin också brons.

Sammanställning efter fem deltävlingar
Guld Josefine Bergström Äldre Ungdom
Guld Jacob Runold Kadetter
Silver Henric Hintze Kadetter
Brons Teodor Silfverhjelm Äldre Ungdom
Brons Caroline Holmgren Kadetter          
Brons Decroix Hugo Kadetter
Riposten och hela FFF gratulerar till medaljregnet.
Hela resultatlistan finns på förbundets sida – klass för klass HÄR 2014-06-09
Sophie går in i landslaget
Johannas skada i Havanna har ju gett landslagsledningen huvudbry, men den har nu tagit ut Sophie till lagtävlingen på EM i juni. Sophie, med otaliga topplaceringar på världscuptävlingar under sin tid i landslaget 1998-2006, kommer både med sin rutin och sina goda lagegenskaper, vara ett stor tillgång för landslaget.
Riposten önskar lycka till. 2014-06-03
Lite nytt utseende på vår hemsida  Nu har vi röjt bland alla gamla filer och skräp som har funnits på serven. Vi passade också på att sortera om lite bland sidorna. Vår förhoppning är att sidan nu ska vara lite mer överskådlig.  
Tränarnytt
I höst kommer vi att lägga om träningarna för ungdomsgrupperna upp till kadett, med mer åldershomogena grupper och fler öppna lektionspass för att få effektivare grupper och ännu mer framgångsrika fäktare.

I samband med detta har vi också sett över tränarbilden. Vi har då valt att inte förlänga med Lana Niakhaichyk, vars avtal med oss går ut i slutet av augusti. Det är naturligtvis tråkigt att släppa en kompetent tränare som under sina år på klubben har tränat hundratals fäktelever. Men ibland blir det så att vägarna skiljs. Vi i styrelsen för Föreningen för Fäktkonstens Främjande vill härmed tacka Lana för hennes insatser under den här tiden. Vi önskar henne all lycka och hoppas att vi ses i fäktsammanhang i framtiden. Tack Lana! Styrelsen 2014-06-03

Nordiska Mästerskapen i Ystad
Det blev ”bara” en medalj till FFF genom Max K som tog ett brons i klassen Sabel. Lite udda för att vara en medalj till FFF. På värja blev det en 8:e plats till Lars L, tätt följd av Karl H på plats 10 och Christian G på plats 12. På damsidan blev det som bäst en 14:e plats till Malin A. Hon var en av de yngsta deltagarna i sin klass - så starkt jobbat Malin.2014-06-02
Mästare av Vårcupen 2014 blev Christian
Sista deltävling av Vårcupen 2014 vanns av Jan Tivenius som möte Robin i finalen. Resultat 15-12. Matchen om tredje pris vanns av Kalle som fick möta Sophie. Grattis till alla!
Resultaten finns under tävlingar och klubbmästerskap HÄR. 2014-05-28
USM i Karlskrona - 2 x Julia-succé
USM-rapport: Mastersdebuterande Julia Laroussi tog silver iklassen yngre ungdom och Julia Lindgren, som tävlingsdebuterade efter skada, tog brons i klassen kadett! Det blev också både guld och silver i lag för damer kadetter. Riposten gratulerar! Idag fortsätter tävlingarna med klassen äldre ungdom!
Lär mer på förbundets sida HÄR
Flera medaljer till FFF under USM i Karlskrona
Elvira vann finalen i äldre ungdom överlägset, och Sofie skrällde och bärgade ett brons. Lagguldet vanns så klart av FFF, med Elvira, Sofie och Alina! Riposten gratulerar!
2014-05-25
Johanna och VärldsCupen
Johanna i Havanna: Johanna Bergdahl gick till 64-tablån vid GP i Havanna. Tyvärr fick Johanna bryta p.g.a. skada. Johanna har högst troligt åkt på en bristning i bakre vaden. Johanna hade vunnit alla sina matcher i poulen och var direktkvalificerad till fredagens 64-tablå. I andra perioden av matchen mot schweiziskan Pauline Brunner inträffande den tragiska händelsen.
Johanna i Rio: Johanna Bergdahl FFF togs sig till en fantastisk 16-placering under VC-tävlingarna i Rio. Placeringen innebär ytterligare VC-poäng.
Lär mer på förbundets sida HÄR 2014-05-24

Fäktning på Aftonbladet
Även Aftonbladet har hittat till oss. Det vill säga till fäktning. Och även Aftonbladet inser att vägen till Rio är lång och krokig.
Länk till Aftonbladet HÄR 2014-05-02
Änne fler medaljer till FFF. Nu på S:t Erikscupen
Vid fjärde deltävlingen så blev det många medaljer till FFF.
Grattis till alla! Nu ser vi fram emot sista deltävlingen den 7 juni,
när även de sammanlagda medaljörerna ska koras!
Lite mer text finns under "REPORTAGE" 2014-05-04

Mer silver till FFF på SM
Det blev silver till Johanna efter att ha blivit slagen Kinka Barvestad i finalen. Johanna behövde inte anstränga sig så mycket i de första DE-matcherna. Hon fick stå över första DE och klarade sin första DE med 15-3. Lite tuffare blev det senare när Johanna möte Emelie Mumm. Matchen slutade 15-12. I finalen blev det 15-13 till Kinka. Riposten gratulerar. Resultat HÄR 2014-05-04
Nästan Guld till FFF på SM
Efter att ha slagit ut FFF-aren Lars Lindblad tog sig FFF-aren Karl Harmenberg sig till final i den mest prestigefyllda tävlingen i Sverige. Det vill säga Svenska Mästerskapen. Med ett flertal FFF-are i topp måste Riposten gratulera samtliga för en fantastisk insats. Ett speciellt grattis till både Karl och Lars. Resultat HÄR 2014-05-04
Master-Medaljer till FFF
Drygt 130 fäktare kom till Jönköping i helgen och A6 Masters. Malin Andersson tog brons i både junior-klassen och kadett-klassen. Josefine Bergström tog silver i klassen äldre ungdom.
2014-04-27
Tre medaljer till FFF i Malmö
Alina fäktade storstilat i klassen äldre ungdom, där hon förutom svenskor också mötte danskor, tyskor och finskor, och vann i final mot Irma Ekholm, Karlskrona.
Elvira tog denna gången två bronsmedaljer, i äldre ungdom och i kadett. Riposten gratulerar 2014-04-14
FFF visar framfötterna
FFF gjorde mycket bra ifrån sig på
Stockholm Coupe samt Lingiaden:

Guld till Christian Gustafsson och silver till Max Körlinge i seniorklassen (där Maximilian Fagell slutade som 6:a och Jacob Runold 12:a:a av 33 startande. Johan Skierus kom på plats 22). I seniordamvärjan kom Ebba Nicklasdotter femma (12 startande).
Guld till Theodor Silverhielm i ÄU där Frej Åkerström tog brons (6 deltagare), Alina Gordon Achour tog silver i ÄU där Sophie Engdahl tog brons (av 5 startande). Alinas syster Runa tog silver i YU (8 startande). Herman Jibreus kom på 9:e plats i YU (12 deltagare). I klassen värja kadetter mix tog nämna Theodor silver och nämnda Jacob brons. Inte så pjåkigt eller hur! Guld (ÄU) samt Brons (Kad) till Elvira Mårtensson i Lingiaden. Josefin Bergström tog brons i ÄU. Super! 2014-03-18

Måns Andersson imponerade på EM
Måns var rankad 58 av 89 deltagare efter poolomgången. Slog sedan ut MELOCCHI Tomaso från Italien på väg mot 32:an. SANCHEZ-LETHEM Paul James från GBR & TURNAU Peeter EST fick sen också känna sig besegrade. I kvartsfinalen blev sen FREILICH Yuval Shalom från Israel tyvärr för svår. Freilich vann sedemera EM. Måns slutade på en finfin 8:e plats.
Riposten gratulerar till en imponerande insats! 2014-03-01

DN på FFF
DN har idag (27/2) en stor artikel och vägen till Rio. Sanne Gars, Emma Samuelsson och Johanna Bergdahl redogör hur de tillsammans med Björne Väggö tränar och kämpar för en plats på OS i Rio 2016. 2014-02-27
Välkommen Janne! 2014-02-18
Nu hälsar vi vår nya vaktmästare välkommen till FFF
Från och med den 17 februari har vi en ny vaktmästare på klubben som ersätter Henrik. Han heter Janne Hellström och kommer i stort sett göra samma saker som Henrik gjorde. Dock hoppas vi på att Janne även kommer att engagera sig i vapenvård.
2014-02-18
Landslaget nästa för Elvira & Måns!
Vigor challenge, en av de största kadetteuropacuperna och juniorvärldscuperna, som genomfördes i helgen i Göteborg, var avslutningen på uttagningen till Sveriges kadett- och juniorlandslag. Måns som stor del av säsongen lett uttagningen, blev på Vigor bäste svensk och därmed naturligtvis uttagen till juniorlandslaget. För Elvira var ställningen den inför tävlingen att de var tre fäktare vansinnigt nära varandra i poäng så Vigor skulle bli helt avgörande vilka två som skulle få ingå i kadettlandslaget.
Elvira klarade pressen och blev bäst av dessa tre på Vigor, så även hon får nu prova ut Sverigeoverallen. Tävlingarna går i den fantastiska staden Jerusalem under sportlovet. Riposten gratulerar varmt och önskar lycka till! 2014-02-03

Ännu äldre nyheter HÄR
  Interna
blanketter
Start
FÖRENINGEN FÖR FÄKTKONSTENS FRÄMJANDE
LÄNKAR
Trophée
des Pères

Challenge
Eugène Fillol

Event
Fäktning
Svenska
Förbundet