Kurser Utrustning Tävlingar Riposten
FFF
FÖRENINGEN FÖR FÄKTKONSTENS FRÄMJANDE
Avgifter pdf Schema Kontakt Start
NY KÖR VI!!
Välkomna tillbaka till en ny fäkttermin. Fäktningen börjar från den 28 augusti. Mejl har gått ut i ungdomsgrupperna om terminens träningstider, om inte informationen kommit fram så mejla jeannette@runold.se.

Inför stundade VM
Nu bär det av till VM i Leipzig för Christian Gustavsson, Grigori Beskin och Elvira Mårtensson. Christian och Grigori(Isr) är de mer rutinerade i sammanhangen när det gäller VM på senior nivå. För Elviras del så är det hennes debut. Alla gjorde en bra insats under EM som tidigare i somras gick av stapeln i Tblisi i Georgien.
Christian gjorde en kanonpoule och var rankad som 14 inför direktelemineringen Tyvärr så var den rutinerade världsfäktaren Paulo Pizzo (Ita) på andra sidan pisten i DE64 och gick segrande ur den matchen. Grigori gick vidare till DE32 men och åkte även han ut mot Paulo Pizzo.
Elviras EM debut (Seniorer) gick över förväntan då hon gick vidare från poulen, vann sedan
mot Laura Staheli från Schweiz. Elvira åkte sen ut mot en för dagen bättre Olena Kryvytska från Ukraina i DE32.
Revanschlusta hoppas vi nu på från FFF och alla fäktvänner i Sverige och Israel.

Herrarna börjar onsdagen den 19:e Juli och kan följas HÄR
Damerna börjar på torsdag den 20:e och kan följas HÄR

USM i Karlskrona
LÖRDAG Vid USM i Karlskrona under lördagen blev det många fina medaljer till FFF. Guld både för damer och herrar för kadetter i lag samt silver till herrarna i lag yngre ungdom. Individuella medaljer togs av Hedda som vann sabel kadetter, Kasper och Runa som båda tog brons i kadett värja.
SÖNDAG gav guld till Selma i klassen äldre ungdom, ännu en gång, precis som förra året. Till Liv och Nicole blev det också guld i lag. I pojkklassen fäktade Hugo, Charlie och Andre finfint och tog en glädjande bronsmedalj i lag i samma klass.
Tävlingsresultaten HÄR Bilder och film - finns HÄR
Juniorcupen
Efter en intensiv storpoule med 19 deltagare, pojkar och flickor, vilken denna termin korade juniorcupsvinnarna, så stod Fabian som vinnare bland herrarna och Selma bland damerna, det var överhuvudtaget en mycket jämn tävling, där vinnarna Selma och Fabian hade lika många segrar, 15 stycken. Tvåor Elvira och Kasper, treor Jacob och Olivia.
Hela resultatlistan under tävlingar och KM HÄR
Ungdomscupen våren 2017
1. Hugo Wik
2. André Solehav
3. Ian Bäckström
Denna säsongs Ungdomscup avgjordes i stor stil med terminens största startfält. Vinnare både av deltävlingen och serien är Hugo Wik, tvåa denna lördag Leo Helander. Som vinnare av hela terminens ungdomscup för herrar får Hugo förutom äran en ingravering i det evigt vandrande silverpriset. Tvåa i sammanställningen är Andre Solehav och trea Ian Bäckström. Etta bland damerna denna termin är Eden Rose Renda, tvåa Lo Björkbom och trea Ebba Eriksson. Eden får precis som Hugo äran och en ingravering i damernas vandringspris. Så ser vi fram emot nya tävlingar och gemenskap till hösten! Tack alla som ställt upp som domare, kaffekokare etc.
Hela resultatlistan under tävlingar och KM HÄR
FFF - EM - VM
Elvira och Christian är båda uttagna till Senior EM och VM i sommar.
EM går av stapeln i Georgiens huvudstad Tiblisi mellan den 11 & 17 juni.
VM hålls i Tyska Leipzig 17 - 26:e juli
Schemat för EM finns HÄR
Schemat för VM finns HÄR
Elvira
Mårtensson
Christian
Gustavsson
Ny tid för städdag!
Nu är även städdagen städad! Ny tid är den 11 juni kl 13.00. Så hur vill du att fäktsalen ska se ut? Som nu eller som ny?
Mer info finns på FFFs Facebook om hur du ska anmäla digHÄR.
Ask not what FFF can do for you, ask what you can do for FFF.
Sommarfäktning
Fäktning för ungdomsgrupperna blir det på klubben den 12-15 juni. Det blir två pass om dagen, 10.30-12 och 13-14.30, och man tar med egen lunch, det finns två-tre tränare och det är mycket lekar, bollspel och naturligtvis fäktning. Kostnaden är 600 kr som betalas på plats, och då är man med ett, två, tre etc, eller alla åtta passen. Ingen föranmälan - bara att komma.
Våravslutning
Våravslutning i ungdomsgrupperna
onsdagen den 7 juni kl 18. Det serveras kaffe,
saft bullar etc till självkostnadspris. Välkomna

Trophée des Pères våren 2017
Total anslöt sig 11 fäktare från fem klubbar till denna för säsongen sista deltävling i Trophée des Pères våren 2017. Segrade gjorde Jan Rudzki tätt följd av Staffan Hansson. Båda herrarna har nu skaffat sig en vana att segra i denna speciella tävling. Tävlingen avslutades som vanligt med ”mat & tjat. Yvonne hade ordnat med pizza och dryck i akvariet.
VårCupen deltävling 4
Ett stort gäng om 30 fäktare gjorde upp om VårCupens deltävling 4 under tisdagen. Kalle lyckades ta revansch för SM och slog Grigori i finalen. I match om tredje platsen vann CH över Gunnar Gräsbeck. Grattis och väl kämpat!
Sista deltävling är 30/5.
Hela resultatlistan under tävlingar och KM HÄR
JSM-tårta!
En vanlig tisdag firar vi framgångarna från JSM med hemmagjord tårta. Tack Julia och Elvira!
Vi väntar med spänning på SM-tårta också.
Mycket framgångsrikt SM för FFF
FFF är landets bästa klubb inom värjfäktningen just nu. Vid helgens senior-SM i Örebro blev lördagens värjfinal för herrarna en intern angelägenhet för FFF. Gregori Beskin och Kalle Harmenberg. LÄS MER
Hela resultatlistan finns HÄR på http://www.wff.nu/svenskamasterskapen2017/Resultat/
 
Påskhälsningar från Skottland
Nu har Thierry avverkat sin 60-års-present med att under påskhelgen fånga de stora fiskarna i Skottland.
Christian vann Bernadotte!
Vid förra helgens Challenge Bernadotte i Åkeshovshallen, tog Christian Gustafsson enkelt hem segern över Leonard Lund (DIF). Bra ifrån sig gjorde också Elvira Mårtensson som knep ett brons. En stor insats gjorde även Anneli Strand som hoppade in som extra resurs i sekretariatet när det blev (mer än) vajsning på datorsystemet, ett fel som försenade tävlingen med nästan tre timmar. Riposten gratulerar medaljörer och alla andra FFF:are som tålmodigt kämpade på pisterna.
Elitfäktning i TV4 på måndag
Elvira och Johanna är med
i Time-out på
TV4 på måndag
. Så nu kan kanske
t o m Robert Gustavsson börja förstå lite om fäktning.
Återigen medaljer på JSM
Vid svenska mästerskapen för juniorer i Göteborg, var FFF rikt representerad. Det var åtta flickor och tio pojkar som var där och fäktade. Så många FFF-starter har vi inte haft på många år. Bäst individuellt gick Sophie som efter en mycket fin poulefäktning fortsatte på samma sätt och lyckades ta en fin bronsmedalj. Bäste FFF-pojke blev Kasper med en 15:e plats efter att ha åkt ut med minsta möjlig marginal. I lagtävlingen var FFF regerande mästare i damvärja, och då tävlingen gick i storpoule med sex lag, så fick Elvira, Julia, Sophie och Jenny slita hela dagen för att till slut återigen stå som segrare. Herrlagen kämpade på bra, och höjde sig i flera fall över sin egen nivå, och det "äldsta" laget slutade sexa.
Följ FFF på Facebook
Nu börjare det finnas en hel del nyheter på vår Facebook-sida.
Tillexempel hur man anmäler sig till tävlingar och hur Jacob och Jeannette har satt fart på rullstolsfäktning. Klicka i bilden till vänster, uppe i ”Riposten-bilden” eller HÄR
Fillol-reportage
Nu har Yvonne sammanställt hela tävlingen
till ett stort och intressant reportage
-
Läs mer som pdf HÄR
2017-års Challenge Eugène Fillol
Segrare i 2017-års Fillol
blev Elvira Mårtensson och Grigori Beskin.
Läs mer HÄR
Elvira Mårtensson Grigori Beskin
Att upplysa förbundet!
Vid årets verksamhetskonferens, så hade Vendela ett anförande om jämställdhet, för att få svensk fäktning att vakna upp och se hur man slentrianmässigt visar färre flickor och visar dem i passivare situationer. Hon kunde visa på det arbete som FFF gjort inom detta från år 2008, när Vendela i princip var enda tävlande flicka till idag när vi tar uppåt 30 flickmedaljer på masters, genom att hela tiden visa flickor i all vår kommunikation.  
Fighting face
Så här ska det se ut!
Sophie på kadett-EM jublar efter vinst mot
Nederländerna i lagtävlingen.
Damflorett Hannover
På damflorett tävlingen i Hannover kom Birgit Eiermann från FFF på andra plats. Efter två pouleomgångar och totalt 4 matchar i direkteliminationen förlorade Birgit bara sista matchen 12-15 mot Melissa Liebig från Göttingen.
Sydsvenskacupen
62 fäktare från 12 klubbar var anmälda. IAN BÄCKSTRÖM representerade ensam FFF och lyckades ta guld i YU. Lördagen den 18 februari genomfördes deltävlingen Ystadstöten på tio pister i sporthallen Bollen i Ystad.

S:t EriksCupens sista deltävling
Under lördagen avgjordes säsongens 3:e och sista deltävling i St Erikscupen. Erik Strålin tog Guld i Värja för Juniorer. Han blev därmed också totalsegrare i St Erikscupen 2016-2017.
I Yngre Ungdom kom Gustaf Falkner på 3e plats i St Erikscupen 2016-2017. Grattis till dem båda! Här står de tillsammans med tränare Grigori Beskin.
Elvira klar för JEM i Plovdiv
Elvira har blivit uttagen att representera det svenska Juniorlandslaget
i JEM som går av stapeln i Plovdiv Bulgarien.
Mer info på SvFFs sida HÄR
Coupe en garde
På damflorettävlingen i Potsdam, nära Berlin, kom Birgit Eiermann från FFF på 3:e plats. ”Coupe en garde” är en liten tävling med främst deltagare från Berlin och Brandenburg.
I år blev det en tredje plats efter en förlust i semifinalen mot fjolårs vinnaren Elisabeth Schöss från Berliner FC.
Tre välförtjänta medaljer till FFF
Under Kungsbacka Master blev det en silvermedalj till Runa Gordon Achour i klassen ÄU. Även Fabian Prestjan Fogelberg och Gustaf Falkner tog medaljer. De slutande på envar sin tredjeplats. Vi hade många fäktare på plats men trycket var hårt och inte bara från svenska fäktare. Även ett flertal fäktare från Norge var på plats. Riposten gratulerar till helgens prestationer.
Årets Fair Play pris till Ingrid Ekman
Ingrid Ekman har vid Kungsbacka Masters, till minnet av
Roger Skårbratt, tilldelats årets Fair Play pris.
Motiveringen lyder:
"På ett meget høflig sett hjalp dommeren med
reglene i en svår situasjon"

Grattis till Ingrid!
Terminsavgift
Vårens terminsavgifter. Inför denna säsong har vi justerat avgifterna med 300:-. Detta för att vi ska klara att kunna erbjuda en bättre träning med hjälp av bland annat Grigori Beskin.
Tänk på att avgiften måste vara betald före den sista januari. Där efter utgår en förseningsavgift. För nybörjare skall avgiften vara betald före kursstart. Samtliga avgifter finns pdf-en HÄR
Elvira igen!
Elvira visade återigen framfötterna när hon vid JVC i spanska Burgos blev 15:e av över 150 startande, mycket starkt av en första års junior.
FFF:are till landslaget!!
Även i år är halva kadettlandslaget för damer från FFF, men i år är det Sophie och Selmas tur att dra på sig landslagsoverallen. Det är redan nu klart att de kommer få åka till kadett-EM, trots att det är två svenska uttagningstävlingar kvar, och det tack vare deras fina placeringar på utlandstävlingarna.
Lag-SM Söndag
Våra herrlag i värja slog ut varandra under söndagen. Kvar till kvarten blev bara lag tre som slutade på en 4:e plats efter att förlorat mot DIF – trist!
I sabel för herrar
gjorde FFFs herrar på samma sätt som FFFs damer – tog en bronsmedalj.
Hela resultatlistan finns HÄR lite snurrig, men letar man hittar man resultaten.
FFF:s sabelherrar
Lag-SM Lördag
FFFs damlag, i värja, klarade sig fram till semifinal där de fick möta dagens segrare från Uppsala. Där förlora de med minsta möjliga marginal 44-45. Laget med, Elvira och Vendela slutade på en hedrande 4:e plats.
I sabel för damer, med Hedda Cederlund, Liv Drougge och Ingrid Ekman, blev det en bronsmedalj.
FFF:s värjdamer
Juniorcup med ny twist
Årets juniorcup avgjordes under en söndag, och med bara en deltävling, och med den nya ordningen där Jacob fäktade sittande i rullstol och alla fick möta honom sittande i den andra stolen. Jacob lyckades även med konststycket att vinna terminens juniorcup, även om han var pressad i semifinal fram till 14 lika av Anton. I final möte Jacob Fabian som alltså blev silvermedaljör. Vinnare på damsidan blev Runa.
Hela resultatlistan finns under ”Tävlingar” och ”KM” HÄR
Ny ledare för Sveriges damlandslag
Svensk damvärjfäktning att gratulera. FFF:s juniortränare Benedict Chambers har blivit utsedd till ledare för Sveriges damlandslag i värja. Det betyder att Ben kommer att resa med damlandslaget till alla viktiga tävlingar och att han ska hålla en nära kontakt med de aktiva och deras tränare. Vi gratulerar Ben till jobbet men vi gratulerar även de svenska seniordamerna som nu får njuta av Bens glada sarkastiska kommentarer, de förgyller livet vet ju FFF:s juniorer.
FFF i Uppsala
Eric De Groat rapporterar från Uppsala på Facebook.
Följ länken i Riposten-bilden överst på vår sida.
Grigori Beskin till FFF
Det är nu klart att FFF ifrån vårterminens start kommer att utöka vår eminenta tränarstaben med ytterligare en resurs. Tanken är att de fäktare som har vilja och orken att satsa på sin idrott skall få mer resurser ifrån föreningen till att utvecklas.
Den uppmärksamme har säkert redan träffat eller sett Grigori Beskin på pisten. Vi tror att han med sin erfarenhet och att han fortfarande i allra högsta grad är aktiv fäktare på världsnivå, skall komplettera vår tränarstab och ytterligare inspirerar våra unga fäktare. Han kommer dessutom träna och fäkta på FFF när han inte är verksam som tränar. Så ni har att se fram emot en del tuffa fighter på pisten.
Kanske tidigt att önska er God Jul, men en tidig Julklapp till er alla! FFFs styrelse genom er ordförande
Grigori Beskin
Damflorett i Marburg
På tävlingen Marburger Stadt-meisterschaften i damflorett deltog Birgit Eiermann från FFF. Birgit slutande på en hedrande tredjeplats och tog hem bronsmedaljen.
Riposten gratulerar.
”Vi var 15 deltagare från Tyskland och Irland. Fäktade i en pool med 8 personer och jag vann 7 matcher. Efter poolen var jag trea i direkteliminationen. Jag vann första matchen med 15:0 och därefter med 15:3, men förlorade tyvärr i semifinalen med 15:8 mot Cora Weimer som vann tävlingen. Tvåa kom Emilia Velma från Irland och trea var då jag och Lea-Katharina Müller.” Birgit Eiermann
Fina FFF-placeringar i Esbo
Vid kadettvärlds-cupen i Esbo fick FFF fina fram-gångar, Selma, som inte ens är kadett ännu, slog till rejält och blev 14:e i det närmare 90 personer starka startfältet. Även Sophie fäktade utmärkt, och tog viktiga uttagnings-poäng till
kadettlandslaget, med sin 30:e plats. På plats var även Herman och Filip, som båda kämpade väl!  
Rullstolsfäktning
Nu har vi startat rullstolsfäktning på klubben. Thierry och Jacob Runold har nu både testat utrustningen och genomfört de första lektionerna. Vi är nog den ända klubben i Sverige som kommer att satsa seriöst på denna speciella typ av fäktning. Naturligtvis hoppas vi på att fler klubbar tar upp rullstolsfäktning så att vi kan få lite motstånd.
S:t EriksCupen Deltävling 2
Erik Strålin tog guld i Junior/Kadettklassen på S:t Eriks-cupen.
Silver blev det till Gustaf Falkner i klassen Yngre Ungdom och
brons till Ebba Eriksson samt Leo Helander i samma klass. Rose Eden Renda var och nosade på medaljplats men slutande på en 5:e plats. Så sammanlagt blev det fyra medaljer till FFF. Riposten gratulerar.
Medaljer i Höganäs!
Utdelningen för FFF vid den nya masterstävlingen i Höganäs var mer än god. Vi ha tre starter och det gav tre medaljer. Ian tog ett finfint silver i klassen yngre ungdom och Runa visade sin styrka med brons i både äldre ungdom och kadett.
Weissherbst 2016 Damenflorett
Birgit Eiermann på 8:e plats i Tyskland. Tävlingen började med pouler med sju fäktare i varje. Birgit tog 4 vinster och fick en fin ranking. Sedan blev det vinst i DE med 15-7 och 15-11. Där efter var det över med en förlust 5-15 efter och nästan tagit ledningen i den första perioden med 5-7. Totalt var det 38 deltagare från fyra (fem) länder. Segrade gjorde Veronika Goncharova, en betydligt yngre förmåga från Ryssland. Riposten gratulerar för första gången på länge en florett-fäktare.  
….och Thierry trampade över gränsen.
Nu har Thierry gått över gränsen. Under fredagen firande vi tillsammans att Thierry passerade gränsen för 60. Det blev fullt kalas med ett överdåd av ostar, äpplen, bröd och mycket mer. En och annan Thierrydesignad vinflaska gick också åt.
Med hjälp av klubben och ett stort antal medlemmars generositet så kommer nu Thierry även få passera gränsen för den största fisken som går att fånga. För överst på presentbordet fanns en valfri fiskeresa som medlemmar och klubben samlat ihop till.
Riposten önskar lycka till bland Skottland floder - eller vart det blir?
S:t Erikscupen
I den första deltävlingen i S:t Erikscupen blev det fyra medaljer till FFF. Bäst placerade sig Ingrid Ekman som tog guld i klassen Äldre Ungdom. Olivia Hedberg tog silver i samma klass. Bland herrarna blev det silver till Erik Strålin bland kadetterna. Charlie Pousette och Gustaf Falkner kämpade tills sig ett brons i klassen Yngre Ungdom. Riposten gratulerar till medaljerna.
FFFs damer på topp i Örebro
Två FFF-medaljer vid masters i Örebro. I juniorklassen vann Julia efter att i final slagit DIF:s Löfgren. I semi besegrade hon klubbkamraten Selma, som tog brons, vilket är enormt bra då hon fortfarande är äldre ungdom. På samma gång i Laupheim vid JVC blev 18 i ett 189 stort startfält. Hela resultatlistan finns HÄR.
Elvira på 18 plats i Laupheim
På Uhlmann-Cup i Laupheim tog Elvira Mårtensson en 18.e plats bland närmare 200 deltagare från större delen av världen. Riposten gratulerar till placeringen under en så krävande tävling.
Guld till FFF i Oslo SVC
Karl Harmenberg vann storartat i Oslo! Slog i final förre
OS-mästaren Limardo från Venezuela med 15-13. Näst bäste svensk blev Remy Trottein på en elfte plats.
Riposten gratulerar. Hela resultatlistan finns HÄR
FFF tog medaljer i alla tre vapen!
Vid helgens Coupe de Stockholm visade FFF framfötterna i alla tre vapenslagen. Christian Gustavsson vann seniorklassen i värja med 32 deltagare (och Maximilian tog en åttondeplats). I den mixade sabelklassen med tio deltagare knep Johan de Jong Skierus överlägset guldet genom att slå en Johan Christian
Lugifäktare och värjfäktaren Christian som dubblerade tog bronset. Inte illa. Och vi hade FFF:are både på 5:e och 6:e plats genom Fredrik Lundborg och Johan Eriksson. Men det räcker faktiskt inte; Birgit Eiermann tog en bronsplats i damernas seniorflorettävling (med sju deltagare). Riposten gratulerar!
Uppsala Cup
Åter igen visar Elvira Mårtensson sin speciella klass och tog ett brons bland seniorer och ett silver i klassen juniorer. Runa Gordon Achour och Sophie Engdahl tog också var sina brons i klassen kadetter. Högst på listan av medaljer placerade sig Selma Abu Eid Tjulin med en guldmedalj i klassen ÄU. I samma klass tog Runa ytterligare ett brons. På herrsidan blev det silver till Karl Harmenberg bland seniorerna och Ian Bäckström tog silver i klassen YÄ. Utöver dessa medaljer blev det ytterligare många bra placeringar. Riposten gratulerar. Hela resultatlistan finns på förbundets sida HÄR
Livgardet försvarar fäktning
En fin bild på Christian, Remy och Maximilian från FFF samt andra representanter från andra klubbar på seniorlandslagsläger hos Försvarsmakten (Livgardet) i Kungsängen helgen 2-4 september.
Unika fäktbilder
Denna bild tagen
av Philip Wallenius måste nog få ingå i kategorin "mest unika fäktbilder"
Tidigare nyheter HÄR
  pdf Schema
HT2016
Interna
blanketter
Start
FÖRENINGEN FÖR FÄKTKONSTENS FRÄMJANDE
 
Trophée
des Pères

Challenge
Eugène Fillol

Event
Fäktning
Svenska
Förbundet